12 страни членки на ЕС блокираха предложение за ново правило, което предвижда принуждаване на мултинационалните компании да разкриват печалбата си и какви данъци плащат във всяка една от 28-те държави членки на Общността, пише "Гардиън".

Предложената директива има за цел да извади на светло как някои от най-големите компании в света, такива като Apple, Facebook и Google, избягват плащането на данъци в размер на 500 милиарда долара на година с преместване на печалбите си от държави с по-високи данъци като Великобритания, Франция и Германия в страни с ниски данъци като Ирландия, Люксембург и Малта.

Ирландия е една от печелившите държави при сегашните правила. Страната е приела редица корпорации. Тя позволява на световните технологични компании да плащат корпоративен данък от 6.25 на сто в сравнение с 19% във Великобритания.

Решението на Ирландия да гласува против предложената директива, която би принудила компаниите да разкриват приходите и печалбите във всяка страна, идва на фона на предупреждението на ирландския Фискален консултативен съвет, че икономиката на страната може да се срине, ако в световен мащаб се затегне режимът за избягване укриването на данъци.

Съветът предупреди, че икономиката на страната е зависима от плащаните от мултинационалните компании данъци. Половината от всички корпоративни данъци, които влизат в хазната на страната идват само от 10 световни компании. Фирмите не се посочват, но вероятно става въпрос за американските технологични гиганти Apple, Facebook, Microsoft, Dell, Google и Oracle.

Люксембург, Малта, Кипър, Латвия, Словения, Естония, Австрия, Чехия, Унгария и Хърватия също гласуваха против предложената директива.

Швеция гласува против, но защото правителството се опасява, че директивата може да засегне по-високите им стандарти за прозрачност.

Франция, Испания и Холандия подкрепиха предложението, а Германия се въздържа.

Великобритания, която е един от най-големите поддръжници да се приемат по-твърди мерки за справяне с укриването на данъци, не гласува.

Гласуването беше проведено повече от три години след предложението на Европейската комисия да се приемат мерки срещу укриването на данъци от корпорациите, което е в отговор на скандала около Panama Papers.

Предложението задължава компаниите с годишен оборот над 750 милиона евро да разкриват приходите и печалбите си във всяка страна членка на ЕС.