В ЕС постигнаха споразумение за увеличение на дела на възобновяемите източници в производството на енергия в блока до 32% до 2030 г., съобщава "Ройтерс".

Агенцията обаче отбелязва, че в проектоправилата е била предвидена по-висока цел, но по-малка от нивото, изисквано от някои правителства и от Европейския парламент.

Финалният законопроект на ЕС предвижда прекратяване употребата на палмово масло, голям вносен продукт от Югоизточна Азия, до 2030 г. и премахване на някои пречки пред някои производители на възобновяема енергия.

Мерките имат за цел да помогнат на ЕС да изпълни общата цел за намаляване на емисиите от парникови газове с най-малко 40% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

"Това споразумение е трудно спечелена победа в усилията ни да отключим истинския потенциал на прехода на Европа към чиста енергия", обяви еврокомисарят за климата Мигел Ариас Канете в "Туитър".

Първоначално ЕС предложи цел от 27% - компромисен вариант, който беше подкрепен от страните членки. Но на среща на енергийните министри в понеделник група евролидери настоя за по-висока цел, което беше отхвърлено от Германия като непостижимо.

Договореното днес споразумение позволява преглед на целта на ЕС през 2023 г.

До 2020 г. в ЕС делът на възобновяемите източници трябва да достигне 20%. Експерти подчертаха, че рязкото падане на цената на възобновяемите източници ще позволи по-високи цели, но без увеличаване на бюджета.