Представителите на ЕС на преговорите за Брекзит подозират, че са били подслушвани от британските тайни служби, след като Великобритания се е сдобила с тайни документи "в рамките на няколко часа", които са били представени на среща през миналия месец.

Това е научил британският вестник "Дейли телеграф".

Високопоставен източник от ЕС изрази безпокойството си преди днес да пристигнат в Брюксел британски преговарящи за възобновяване на преговорите за Брекзит.

Според източника подозренията на ЕС, че преговарящият екип на съюза за Брекзит, воден от Мишел Барние, е бил подслушван, са повдигнати на среща на Европейския съвет на 13 юли.

На срещата са обсъждани преговорите с Лондон за Брекзит. Не се изключва британските разузнавателни служби да са подслушвали разговорите.

Съмненията на ЕС се увеличили, след като британските преговарящи се сдобили със съдържанието на политически експлозивна презентация почти веднага след нейното представяне на 5 юли - ден преди важна среща на кабинета на премиера Тереза Мей в резиденцията "Чекърс".

Презентацията е съдържала изключително негативна икономическа оценка на Европейската комисия за британските планове Лондон да остане в единния пазар за стоки на ЕС.

Няколко часа по-късно след представянето й, според източника, Великобритания е лобирала на "най-високо ниво" за блокиране на плановете на Европейската комисия да се публикуват слайдовете от презентацията, които са възприемани като превантивен удар на ЕС срещу плана от "Чекърс".

Опитите на Лондон да блокира публикуването на слайдовете се оказали успешни, но според британското издание съдържанието повдига сериозни въпроси относно политическата приложимост на плановете на Мей за Брекзит.

Британски официални представители отрекоха подозренията за подслушване като "напълно измислени".

"Няма нужда да прибягваме до секретни методи. Имаме много приятели, които ще споделят какво се случва така или иначе", каза британски високопоставен източник.