Финансовите министри на страните членки на ЕС се надяват да договорят спасителен пакет от икономически мерки за най-засегнатите от коронавируса държави, но няма да приемат искането на Испания и Италия за "коронабондове", информира АФП.

Министрите на 27-те страни членки ще проведат видеоконференция, на която най-малко трябва да се споразумеят за използване на фонд за спасяване от 410 милиарда евро. Но на фона на сериозни разногласия между богатите северни държави и тежко задлъжнелите южни съседки, министрите се очаква да оставят настрана за момента идеята за издаване на "коронабондове" и създаване на общ дълг.

Италия, Франция и Испания недоволстват от отказа на Германия, Австрия и Холандия за приемане на инструменти за общ дълг с цел смекчаване на икономическите последици от кризата с коронавируса.

"Евробондовете представляват сериозен отговор за приспособяване с кризата, която преживяваме", каза италианският премиер Джузепе Конте. Но много лидери на северни държави се опасяват, че плановете в крайна сметка ще доведат до споделяне на всички суверенни дългове и че техните пестеливи данъкоплатци ще трябва да плащат сметката заради прахосничеството на южните държави членки.

В понеделник германският канцлер Ангела Меркел повтори позицията на правителството й, че подкрепя задействането на Европейския стабилизационен механизъм за подпомагане на нуждаещите се страни. Меркел също подчерта важността на стимулите от 750 милиарда евро на Европейската централна банка за избягване на катастрофа.

Но Франция предупреждава, че икономическите щети от кризата с коронавируса изискват нов начин на мислене в Европа и призовава страните членки да си помагат по безпрецедентен начин.

Представители в Брюксел смятат, че Германия и съюзниците им вероятно ще надделеят на днешните разговори, въпреки че министрите няма да отхвърлят идеи като тази за евробондовете.

Джозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика и бивш испански министър, коментира пред "Мундо", че южните страни членки не просят, а искат солидарност.

Каквото и да договорят финансовите министри днес, то ще отиде за одобрение при евролидерите, които се очаква по-късно този месец да проведат видеоконференция. Висш представител коментира пред АФП, че най-вероятно ще се проведе след Великден.

Също се обсъждат варианти за отпускане на заеми от Европейската инвестиционна банка за подпомагане на малкия и среден бизнес, както и предложение на Европейската комисия за отпускане на средства за подпомагане на безработните.