Днес Европейският съюз ще започне обсъждания как най-добре да подобри трансатлантическите отношения след оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп, обявиха представители на Общността, цитирани от "Ройтерс".

Посланиците на 27-те страни членки ще разгледат пет политически области, в които имат по-големи възможности за сътрудничество с новоизбрания президент Джо Байдън след четири обтегнати години с Тръмп.

Тези сфери са в здравеопазването, предимно борбата с коронавируса, засилване възстановяването на икономиката, борба с климатичните промени, насърчаване на мир и сигурност и поддържане на общи ценности, включително вярата в мултилатерални правила.

Евролидерите се очаква да дебатират трансатлантическите отношения на срещата на върха на 10-11 декември.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел покани Байдън на лична среща през първата половина на 2021 г., като виртуална среща на върха вероятно ще се проведе след встъпването му в длъжност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че САЩ и ЕС трябва да изковат нов трансатлантически съюз в сфери като климатичните промени и дигиталната икономика.