Онлайн джихадистката пропаганда привлича повече кликвания във Великобритания в сравнение с друга държава в Европа. Това показва проучване на Policy Exchange, цитирано от БиБиСи.

Великобритания е петата държава в света по разпространение на екстремистко съдържание сред гражданите си след Турция, САЩ, Саудитска Арабия и Ирак, става ясно от изследването.

Институтът подсказва, че британското общество би подкрепило ново законодателство, криминализиращо четенето на съдържание, възхваляващо терора.

Правителството на Обединеното кралство е призовало компании като Facebook и Google да направят повече за премахване на джихадистки материали.

Бившият американски военен шеф генерал Дейвид Петреъс, който е подготвил предговора на доклада, отбелязва, че усилията в борбата срещу онлайн екстремизма са "неадекватни".

По думите му бомбената атака в лондонското метро през миналата седмица "просто още веднъж подчертава естеството на тази заплаха".

Атентат в лондонското метро
Обновена

Атентат в лондонското метро

22 души са хоспитализирани

"Статуквото е неприемливо", допълва той.

В доклада са поместени данни от анкетирането на 2001 души във Великобритания. 74 на сто от респондентите подкрепят нови закони, криминализиращи "постоянно консумиране" на екстремистки онлайн материали.

В изследването от 130 страници се посочва, че ДАЕШ ("Ислямска държава") създава повече от 100 нови статии, видеоматериали и вестници на седмица.