В Европа затягат мерките за сигурност след терористичните атаки в Ница, Франция и Виена, Австрия, докато континентът е блокиран от пандемията с коронавирус. 

Оценката за терористична заплаха във Великобритания е повишена до предпоследно ниво, съобщи ръководителят на министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател. "Съвместният мозъчен тръст за борба с тероризма промени нивото на терористичната заплаха във Великобритания от значително на сериозно", каза тя.

Настоящото ниво, четвърто по петстепенна скала, означава, че терористичните атаки във Великобритания са "изключително възможни".

"Британската общественост не трябва да се съмнява, че ще предприемем възможно най-сериозните действия за защита на националната си сигурност." Нивото на заплаха във Великобритания се оценява от Съвместния център за анализ на тероризма, който е отговорен пред вътрешната разузнавателна агенция MI5 и се състои от представители на 16 правителствени ведомства и агенции.

Европа осъди атентата във Виена

Европа осъди атентата във Виена

Подкрепа от ЕС, Франция и Великобритания

Словакия засилва сигурността след терористичната атака Виена, съобщи във вторник словашка телевизия с позоваване на министъра на вътрешните работи на републиката Роман Микулец. "Веднага след като получихме информация за терористичната атака във Виена, предприехме всички необходими мерки за повишаване на безопасността на нашите граждани". 

Словашката полиция и специалните служби са в тесен контакт с австрийските си колеги. "Ние сме единни с австрийците в противодействието на тероризма и проявите на омраза", каза президентът Зузана Чапутова.

Полицията в Хелзинки, Финландия засилва патрулите в града след нападения във Виена и Ница. "Увеличихме патрулирането и повишената готовност поради терористичните атаки, които се случиха в Австрия и Франция. Нямаме информация за някакви конкретни заплахи, но трябва да реагираме бързо на възможни подобни ситуации, ако е необходимо", се казва в съобщение на полицията.

Германия затяга сигурността си по границите на Австрия, власти спират всяко превозно средство и минувач през границата. 

По-строгият контрол на границата сега е "тактически приоритет" за федералната полиция, каза говорител на германската федерална полиция.

Австрийската полиция нахлу в 18 сгради и арестува 14 души за терора във Виена
Обновена

Австрийската полиция нахлу в 18 сгради и арестува 14 души за терора във Виена

Джихадистът уби четирима души, 22 са ранени, трима са в критично състояние