Скоростта на предаване на варианта Делта на коронавируса в Гърция е ужасяваща, заяви в четвъртък президентът на Националната организация за обществено здраве (EODY) в страната, съобщава "Катимерини".

"Ще имаме увеличение на случаите тази седмица и следващата, но трябва да разгледаме възрастта на заразените и дали те попадат в интензивно отделение, за да бъдат интубирани, или имаме смъртни случаи", коментира Панайотис Аркуманеас, отбелязвайки че 99% от онези, които попадат в болница или в реанимация, не са ваксинирани

Това е "пандемия на неваксинираните", добави той.

Делта вариантът вече е доминиращ при новите инфекции, като нови данни показват, че процентът на тези случаи се повишава с около 10 процентни пункта на седмица, каза той.

Още гръцки острови може да затегнат мерките срещу COVID-19

Още гръцки острови може да затегнат мерките срещу COVID-19

Вече има недостиг от помещения за туристи под карантина...

"Скоро ще достигне 70%, сега го виждаме на островите, особено на островите, които наблюдават нарастване на инфекциите", обясни той.

Патологът и експертът по инфекциозни болести Мариос Лазанас коментира, че времето на четвъртата вълна на пандемията е изненадало експертите. "Честно казано, очаквахме го, но не и толкова бързо. Тоест, мислехме, че това цунами ще дойде в края на август, но дойде много по-бързо", каза той.

Делта е много по-заразна мутация и в същото време ваксинациите в Гърция не са напреднали до степен, в която би трябвало. "Ваксинациите са значително намалени. Хората са ​​на почивка и има проблем."

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

В САЩ: Ваксинацията намалява риска от смърт, 99% от смъртните случаи са при неваксинирани