В германската провинция Северен-Рейн Вестфалия от доста време са разтревожени от факта, че броят на българите и румънците, получаващи социални помощи, непрестанно нараства. Сега бе разкрита измамническа схема за милиони, съобщава Дойче веле.

Властите в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия са разкрили измамническа схема за източване на милиони, съобщава WDR и уточнява: "Многочислени семейства от България и Румъния очевидно години наред са получавали социални помощи за свои членове, които изобщо не живеят в Германия. Други пък са декларирали, че работят за несъществуващи фирми и въз основа на това са получавали допълнителни помощи от държавата.

Редица общини в Северен Рейн-Вестфалия вече от доста време са разтревожени от факта, че броят на получаващите социални помощи българи и румънци непрекъснато нараства. В Дортмунд например само за няколко месеца този брой се е утроил, а в Дуисбург е нараснал цели пет пъти. В резултат от това развитие общините са се обърнали към Агенцията по труда с молба за проверка.

Схемата

Проведените в сряда претърсвания показаха, че редица семейства получават детски надбавки, но в действителност нямат деца. Други пък са получавали социални помощи, без да имат законно право на такива. Схемата изглежда така: измамниците декларират, че работят по няколко часа седмично в определена фирма, но понеже заплащането не може да подсигури живота им, по закон получават допълнителни социални помощи. В редица случаи обаче фирмите, за които измамниците уж работят, изобщо не съществуват. Общинските власти в Дортмунд и местната Агенция по труда са проверили общо 27 жилища, след което съобщиха пред медиите, че акцията срещу престъпните структури е завършила с успех.

Въпросните измамнически схеми съществуват вече от години. Още не е ясно какъв е точният размер на източените суми, но властите в Северен Рейн-Вестфалия смятат, че става дума за милиони", съобщава WDR, а "Вестдойче Алгемайне Цайтунг" се спира на темата от различен ъгъл:

"Сиромашките колиби на Европа"

"България и Румъния си остават сиромашките колиби на Европа, а от август 2016 година насам непрекъснато се увеличава броят на хората, пристигащи от тези две страни. Към момента в Дортмунд живеят 3.450 българи и 4.600 румънци, много от които са подложени на тежка трудова експлоатация", пише изданието и продължава:

"Трудовите пазари и социалните системи на България и Румъния са в толкова лошо състоние, че мнозина граждани на тези две страни не виждат никаква перспектива в родината си. Рядкост са проекти като този: общината в Дортмунд финансира едно шивашко ателие в пловдивския квартал Столипиново. И тъй като българските власти не проявяват достатъчно инициатива, за да подобрят положението на собствените си граждани - например с пари от еврофондовете, разходите за социално подпомагане де факто "мигрират" към Германия. Вярно е, че около Пловдив например постепенно възниква динамична промишлена зона. Но дори големи фирми като германската "Либхер", които имат собствени структури за обучение и квалификация, се оплакват, че българската държава не им помага достатъчно", четем в публикацията на "Вестдойче Алгемайне Цайтунг".