Група учени от Политехническия университет в Хамбург създадоха уред, който предсказва инфаркт и инсулт, съобщава Дойче веле. Той е малък, преносим и изключително прецизен.

Инфарктът на миокарда и мозъчният инсулт са най-разпространените сърдечно-съдови заболявания на света, които нерядко водят до смърт. Годишно само в Германия около 280 000 души получават инфаркт, а 270 000 - мозъчен удар.

Уредът, разработен под ръководството на професор Александър Кьолпин може безконтактно, за броени секунди, да установи нарушения в работата на кръвоносната система (дори когато няма изявена симптоматика) и да предупреди за опасността от приближаващ инфаркт или инсулт.

Устройството, голямо колкото две кутии цигари, съдържа сложна система от сензори, но може спокойно да се използва и в домашни условия. Малки датчици, свързани в мрежата на изкуствен интелект, регистрират параметрите на жизнено важните функции на организма и ако се констатира приближаваща опасност от инфаркт или инсулт, данните се отчитат от скенер, който подава сигнал за тревога.

Така още преди да е налице пристъп, пациентът може да повика бърза помощ. В подобни ситуации е ценна всяка минута, отбелязват лекарите.

11 хил. мозъчни инсулта и 10 хил. инфаркта на година у нас

11 хил. мозъчни инсулта и 10 хил. инфаркта на година у нас

Сърдечно-съдовите заболявания не само в България, но и в много страни в Европа и в Америка са убиец номер едно

В болницата подобно устройство може да се закрепи на леглото на пациента и непрекъснато да "наблюдава" състоянието на организма. Междувременно пациентът може да се движи и да променя положението на тялото си, без това да пречи на мониторинга.

Новото радарно устройство излъчва импулси, които са абсолютно безопасни за човешкия организъм и чрез тях фиксира честотата, силата и ритъма на сърцебиенето. А анализът, който изкуственият интелект извършва въз основа на получената информация, е много по-прецизен от обикновеното измерване на пулса.

Получените резултати са толкова детайлни и безпогрешни, че изненадват дори опитните лекари, които в момента тестват устройството. С вградения микрокомпютър уредът е в състояние не само да разпознае приближаващата опасност от инфаркт или инсулт, но дори да констатира и симптоми на атеросклероза у пациента. Данните автоматично се препращат в компютъра на лекуващия лекар, който в случай на необходимост взима превантивни мерки.

Над 70% от преболедувалите COVID-19 са застрашени от инфаркт

Над 70% от преболедувалите COVID-19 са застрашени от инфаркт

Кардиолози ще изследват безплатно излекувани пациенти у нас