Правителството на Германия е постигнало съгласие за правила, които позволяват ограничен брой членове на семейства да се присъединят към имигранти в страната, информира "Ройтерс".

Агенцията коментира, че с решението се слага край на продължителен спор между партиите по въпроса.

Казусът обтегна отношенията между консервативния блок на канцлера и социалдемократите по време на коалиционните преговори. Също имаше разделениe по въпроса и сред самите консерватори, тъй като Християнсоциалният съюз заемаше по-твърда линия от Християндемократическия съюз.

Според новите правила на месец 1000 роднини на мигранти, които се ползват от така наречената "субсидирана защита" - една степен по-малко от бежанския статут, могат да се преместят в Германия по хуманитарни причини. Програмата започва от август 2018 г.

Това се отнася за брачни партньори, непълнолетни и родители на непълнолетни.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че проектозаконът е "отговорен баланс" между задължението на правителството да обедини разделените семейства и възможностите на властите да се справят с големия брой мигранти.

След натиск да ограничат новопристигналите правителството на Ангела Меркел прекрати събирането на семействата през март 2016 г. Решението най-вече засегна сирийците.

Новите правила, които трябва да преминат през парламента през следващите седмици, предвиждат определена гъвкавост през първите пет месеца.

Ако за месец не бъде изпълнена максималната квота от 1000 души, през следващите месеци може да бъде компенсирано. Това е компромисен вариант, след като социалдемократите настояваха за постоянна гъвкавост, което се отхвърляше от консерваторите.

Хора с криминално минало или представляващи потенциална заплаха за сигурността няма да бъдат допускани на германска територия.

Германски медии съобщават, че вече има около 26 000 молби за събиране на семейства.