САЩ са предупредили индийското правителство за евентуални атаки по вода срещу Мумбай поне 1 месец преди кръвопролитията от миналата седмица.

Освен това са били назовани дори предполагаемите цели на атентаторите, в това число и хотел "Тадж Махал", съобщи Си Ен Ен.

Във финансовата столица на Индия по време на терористични атентати загинаха близо 180 души, съобщават антитерористичните власти в САЩ.

Американските разузнавателни части са предупредили, че група терористи може да влезе в страната по море и да организира атака в Мумбай. Източникът на информацията отказва да съобщи името си докато трае разследването по случая.

От индийското правителство потвърдиха, че американците два пъти са ги предупредили за атака по море в Мумбай, а освен това азиатската страна е била предупредена от още няколко други страни. 

В следствие на това в Мумбай са били взети допълнителни мерки за сигурност, а охраната навсякъде е била засилена, но това се оказало недостатъчно. 

Местни рибари в Мумбай са казали, че са видели група въоръжени мъже на пристанището вечерта преди атентата.

Властите са открили телефони и GPS-устройства за навигация на изоставена лодка на брега на Мумбай. Специалистите са открили също, че лодката е била открадната, а рибарите са били убити. 

Самите индийци са засекли телефонен разговор по мобилен телефон на един от лидерите на разположената в Пакистан терористична групировка "Лашкар е Таиба", по време на който се е говорило за възможна "атака по море" срещу Мумбай.

Припомняме, на 27 ноември серия от атаки разтърси индийския град Мумбай.

Жертвите са над 180, а пострадалите са повече от 300 души.
Близо 50 терористи са открили огън по два луксозни хотела, кафене и жп. гара, ресторанти, болница и полицейско управление.

Две от атаките са били срещу луксозния хотел "Тадж Махал" и "Оберой", където терористите са разстрелвали предимно чужденци - британци и американци, които, според очевидци, търсели целенасочено.

Най-малко 6 експлозии са избухнали в 5-звездните хотели „Тадж Махал" и „Оберой", където терористите са взели заложници.

По-късно при спецакция на индийската армия са били убити 4-ма от похитителите, а някои от заложниците са освободени.

Неизвестната групировка, поела отговорност за атаките в Индия, се нарича "Муджахидини на Декан".

Общият брой на атакуваните места в града според местните власти е шестнайсет.

Част от заложниците на терористите са били успешно освободени, междувременно Франция със свой самолет прибра около 100 европейци.

Световните лидери изразиха съболезнованията си на близките на загиналите и надеждата демокрацията да не бъде победена от насилието.