40 участници в протеста при саудитското посолство в Техеран са арестувани, предадоха информационните агенции.
Демонстрантите се стекоха при дипломатическата мисия, за да изразят недоволството си от екзекуцията на шиитския духовен водач Нимр ал Нимр в Саудитска Арабия.

Някои от протестиращите нахлуха в сградата, като опустошиха няколко помещения и се опитаха да подпалят посолството.
Впоследствие те бяха изтласкани от полицията, но много от демонстрантите останаха до сградата. .

Съобщава се, че са били опожарени помещения на консулството на Саудитска Арабия в град Мешхед, в североизточната част на Иран. Палежът е извършен от участници в протестна акция срещу екзекуцията на ал Нимр.

Припомняме, вчера министерството на външните работи на Саудитска Арабия съобщи, че са екзекутирани 47 души, осъдени за тероризъм и подстрекаване към терористични действия. Освен шиитския проповедник Нимр ал Нимр, сред тях е и един от местните лидери на „Ал Кайда” Фарис ал Захрани.

Шейх ал Нимр беше задържан от саудитските власти през 2012 г. при участието му в протестна акция в източната част на страната. През 2014 г. той беше осъден на смърт по обвинение в разпалване на омраза, неподчинение на краля и създаване на терористична група с цел извършване на атаки срещу служители на реда.

Вчера иранският посланик в Рияд беше извикан във външното министерство на Саудитска Арабия, където му беше връчена протестна нота заради изявленията на Иран във връзка с изпълнението на смъртната присъда срещу Ал Нимр.
Техеран осъди екзекуцията, като предупреди, че Рияд ще плати висока цена за действията си.

Саудитска Арабия подчерта, че иранските власти носят цялата отговорност за посолството й н Техеран и консулството в Мешхед.