Сватбено тържество допринесе за нов скок на коронавирусните инфекции в Иран, заяви президентът Хасан Рухани, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че страната няма друг избор, освен да поддържа икономиката си отворена, въпреки предупрежденията за втора вълна от епидемията.

Иран, който постепенно облекчава блокирането си от средата на април, отчете рязко покачване на новозаразените през последните дни. В четвъртък от 3574 нови случая беше най-високото от февруари, когато за първи път бе съобщено за огнището.

"На едно място станахме свидетели на пик на тази епидемия, чийто източник беше сватбата, която причини проблеми на хората, здравните работници и загуби на икономиката и здравната система на страната", заяви Рухани в държавната телевизия. Той не е пояснил кога или къде се е състояла сватбата.

В петък отчитат намаляване на случаите до 2886, което доведе до общо 167 000 заразени. Смъртните случаи са над 8 000 души.

Здравните служители предупреждават за втора вълна от огнището, но казват, че причина за скока в новите случаи може да бъде по-широкото тестване. Един служител заяви, че около 70% от новите случаи в Техеран са сред тези, които са пътували извън столицата през последните дни.

Иран се бори за ограничаване на разпространението на COVID-19, но властите са обезпокоени, че мерките за ограничаване на обществения и икономически живот за овладяване на вируса биха могли да разрушат вече икономиката, която вече лежи под международни санкции.

"При тези обстоятелства нямаме друг избор - тоест няма втори вариант", добави Рухани. "Трябва да работим, нашите фабрики трябва да работят, магазините ни трябва да бъдат отворени и в страната трябва да има движение, доколкото е необходимо", поясни той.

Иранските университети отвориха отново в събота, след като бяха затворени повече от три месеца и половина, съобщават държавните медии.

Детските площадки ще се отворят отново след седмица, когато часовете по Коран и езици също ще се възобновят, заяви Рухани.