Проститутките и бездомните наркомани в Техеран трябва да бъдат "осъдени" на стерилизация, за да се предотвратят социални проблеми. Това призова заместник-управителят на Техеранската провинция, цитиран от "Франс прес".

"Тези жени се занимават с наркотици, вземат наркотици и също работят като проститутки", каза Сиаваш Шахривар пред агенция ILNA.

"Повече от 20% от тях имат СПИН и разпространяват различни заболявания", изтъкна представителят и добави, че те също разпространяват поквара и продават децата си.

Според него има проект, подкрепян от много неправителствени организации и социалния елит, според който, ако жена е болна и също е проститутка, и няма място къде да отседне, тя трябва да бъде стерилизирана с нейно одобрено, а не принудително.

"Стерилизацията трябва да бъде направена с проект, който да убеждава бездомните жени, за да се предотврати социална вреда", добави той.

Миналата седмица карикатурист призова в социалните мрежи, че такива жени трябва да бъдат стерилизирани, защото те раждат деца със "слаби гени". По-късно той се извини и препоръча това да става с одобрението на самите жени.