В Иркутск активисти от движението "Нова Русия. Свободна страна" организираха в Деня на руската конституция "погребение" на основния закон на страната, предаде радио "Свобода".

В центъра на града не разположиха инсталацията "Мемориал на скръбта". Срещу сградата на областното правителства активистите поставиха плакат траурен венец, върху чиито ленти бяха написани годините на действие на предишната редакция на конституцията: 1993-2020.

Един от авторите на акцията - Павел Харитоненко, заяви пред кореспондент на "Сибирь.Реалии", че в Русия днес "просто няма конституция". У

Поставеният от гражданите "мемориал" просъществува около десет минути, след което се появи полиция и служителите на реда го премахнаха.

На 23 юни, непосредствено преди гласуването на поправките в руската конституция, на същото място Павел Харитоненко постави плакат "Трябва да сменим властта, а не Конституцията!". След това му бяха наложени две глоби: от градската администрация - за нарушаване на правилата на благоустройството, и по решение на местния съд - за нарушаване на режима на самоизолация. Общата сума на глобите беше 3000 рубли.

През януари 2020 г. президентът на Русия Владимир Путин предложи промени в конституцията на страната, чрез които се зануляваше президентският му мандат, което му дава възможност да се кандидатира отново и да остане на власт до 2036 г.