Испанското правителство на социалистите ще въведе законопроект, който има за цел да изясни неяснотата в случаи на изнасилване, пише "Гардиън".

Според законопроекта съгласието за секс трябва да бъде изрично. Подчертава се, че "да" означава "да", а всичко друго, включително мълчание, ще означава отричане. Секс без изрично съгласие следователно ще бъде възприеман като изнасилване.

Решението на правителството да внесе промените идва след бурното недоволство във връзка с присъдата в съдебния случай la Мanada. Петима души бяха обвинени в групово изнасилване на 18-годишна жена в Памплона по време на ежегодния фестивал с бикове. Двама от групата заснеха изнасилването. Жената мълчи и е пасивна. Съдията разтълкува това като съгласие - един съдия дори коментира, че жертвата дори се е забавлявала - и обвиненията в изнасилване бяха намалени до сексуално нападение.

Според испанското законодателство изнасилването трябва да включва елементи като насилие и сплашване. Решението по случая la manada доведе до демонстрации в страната. Подсъдимите са под гаранция, докато се обжалва деветгодишната им присъда. Сред обвиняемите има войник и служител на гражданската гвардия, които са върнати на работа.

Предлагайки законопроекта, вицепремиерът и министър на равноправието Кармен Калво заяви, че "ако жена не каже изрично "да", всичко останало е "не".

Патрисия Фаралдо Кабана, професор по право в Университета в Ла Коруня, която е помогнала за изготвянето на проектозакона, коментира, че в промените е заложено съгласието да се възприема не само като нещо вербално, но и също мълчаливо, като изразяване с езика на тялото.

"Може да се разглежда като изнасилване, ако жертвата не се съпротивлява. Ако тя е гола, активно участва и се забавлява, очевидно има съгласие. Ако плаче, инертна е като надуваема кукла и не се забавлява, тогава няма съгласие", подчерта Кабана.

В писмо до испанска телевизия жертвата от la Manada пише: "Не мълчете за това, защото ако го направите, ще им позволите да спечелят. Никой не трябва да преминава през това. Никой не трябва да съжалява, че е изпил питие, че е разговарял с хора на фестивала, че се прибира сам или носи минижуп".

Подобно законодателство беше прието в Швеция в началото на юли.