Италианската полиция е арестувала двама души като част от разследване на екстремистка клетка, заподозряна за планиране на терористични атаки в Рим и Лондон. Това съобщиха източници от разследването, цитирани от Ройтерс.

Клетката е сформирана в Пулия, Югоизточна Италия, "за извършване на нападения с цел международен тероризъм в Италия и чужбина", се отбелязва в заповедта за арестите.

Общо заповедта е за петима души, четирима афганистанци и един пакистанец. Трима все още се издирват. Те официално живеят до Бари, но двама в момента са в Афганистан, казаха източниците.

Трима от заподозрените са обвинени в международен тероризъм, а двама в подпомагане на нелегална имиграция.

Групата, чиито членове бяха арестувани в Бари, е заподозряна, че действа като местно звено и предоставя логистична подкрепа на международна организация като ДАЕШ ("Ислямска държава"). Тя е активна също във Франция и Белгия. Клетката е планирала атаки в Рим и Лондон.

Властите са конфискували телефони, на които е имало предполагаемите цели на готвените нападения, включително летища, пристанища, търговски центрове и хотели. Полицията е открила на телефоните също записи с молитви и снимки с оръжия, и осакатени американски войници.

Италия не беше подложена на терористични атаки като Франция и Белгия, но в страната бяха задържани десетки заподозрени за тероризъм.