Главният прокурор на Израел отложи с три месеца планирано досъдебно изслушване на премиера Бенямин Нетаняху за корупция, съобщава "Ройтерс".

Адвокатите на Нетаняху поискаха отлагане до май 2020 г., за да получат повече време за проучване на доказателствата по три случая за корупция, което се отрича от лидера на еврейската държава, обявиха от пресцентъра на главния прокурор Авишай Манделблит.

В писмо до един от адвокатите на премиера, публикувано от медиите, Манделблит отбелязва, че отлага изслушването от юли за 2-3 октомври. Той пояснява, че не може да го отложи с година, тъй като ще навреди на обществените интереси като се забавя решението дали да бъдат повдигнати обвинения.

Нетаняху, който управлява Израел през последното десетилетие, спечели пети мандат през април, въпреки че през февруари Манделблит обяви, че възнамерява да обвини премиера в измама и подкуп.

Бенямин Нетаняху, който през юли ще стане най-дълго управлявалият премиер на Израел, определя обвиненията като политически лов на вещици и не възнамерява да подаде оставка, ако официално му бъдат повдигнати обвинения.

Обвиняват в корупция Нетаняху

Обвиняват в корупция Нетаняху

Премиерът няма да подава оставка

Премиерът се опитва да сформира нова коалиция с десни, ултранационалисти и религиозни партии, които ще му дадат контрол от 65 места в 120-местния Кнесет. Според закона до 29 май той трябва да сформира коалиция. Ако не успее, президентът на Израел Реувен Ривлин ще връчи мандат на друга партия.