Всички пътници, пристигащи в Канада със самолет, ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, направен в рамките на 72 часа преди полета, предаде cbc.ca.

Това съобщи министърът на междуправителствените въпроси Доминик Леблан, който обаче не посочи точна дата за въвеждането на мярката.

Канада очаква днес първата партида ваксини

Канада очаква днес първата партида ваксини

Приоритет са старческите домове

Мярката не замества задължителния 14-дневен карантинен период на федералното правителство, предупреди министърът на обществената безопасност Бил Блеър.

"Това не е алтернатива на карантината. Това е допълнителна защита", каза Блеър по време на брифинг за общественото здраве.

Канадската агенция за гранични служби също ще увеличат присъствието си на летища в Канада, каза министърът.

"Допълнителни гранични служители ще присъстват на различни длъжности, за да засилят съобщенията за спазване на изискванията", каза Блеър и добави, че екипи вече са изпратени в митническите и багажните зони и инспекционните линии, за да говорят с пътуващите за техните задължения - и последиците от неспазването на правила.

Канада с над 15 000 починали и случаи на новия щам на коронавируса

Канада с над 15 000 починали и случаи на новия щам на коронавируса

Имунизацията в страната тече по план

Федералното правителство препоръчва да не се извършват несъществени пътувания извън Канада от началото на пандемията, въпреки че официални представители отбелязаха в сряда, че около два процента от случаите на COVID-19 са внесени в страната от чужбина.

Новите мерки идват, когато финансовият министър на Онтарио Род Филипс е под обстрел заради новината, че е пътувал до карибския остров Сейнт Бартс за лична ваканция по-рано този месец.

Филипс се връща в Канада, след като премиерът на Онтарио Дъг Форд поиска това.

Канада надхвърли 500 000 случая на COVID-19

Канада надхвърли 500 000 случая на COVID-19

Имунизацията и там започна

Припомняме, че Канада е сред страните, регистрирали и случаи на новия щам на коронавирус.