В Кемерово задържаха генералния директор на завода за сладкарски изделия Юлия Богданова, съобщи РИА Новости. Това е компанията-собственик на сградата на изгорелия търговско-развлекателен център "Зимна череша".

Представителят на следствения комитет Светлана Петренко съобщи в официалния акаунт на ведомството в Telegram, че служителите на Богданова многократно са я информирали за недостатъците на системата за противопожарна безопасност, но тя не е предприемала никакви мерки.
Отбелязва се, че генералният директор "изцяло се занимава с предоставяне под аренда на новите търговски площи".

В дома на Богданова е имало обиск. Скоро ще й бъде предявено обвинение за нарушаване на изискванията на пожарната безопасност, предизвикали смъртта на две и повече лица.

3 деца и жена загинаха при пожар в Руски мол в Кемерово

3 деца и жена загинаха при пожар в Руски мол в Кемерово

17 души са в неизвестност

Припомняме, пожарът в търговския център "Зимна череша" стана на 25 март. Огънят тръгна от горните етажи, където са разположени няколко киносалона и детски игрални зали с атракциони. Загинаха 64 души, в това число и много деца.

Разследват се две версии за причините, предизвикали пожара - късо съединение и палеж. Към момента по-вероятна е първата версия.

Погребват жертвите в Кемерово, принуждават хората да мълчат

Погребват жертвите в Кемерово, принуждават хората да мълчат

Социалните мрежи се изпълниха с трогателни статуси от децата…

В хода на разследването са арестувани петима заподозрени - техническият директор на компанията-собственик, арендатора на помещението, където е станал пожара, сътрудниците и ръководителя на организацията, обслужващият сигнализацията, а така също и охранителя, изключил системата за сигнализация.