Днес в руския град Кемерово бяха погребани 22 от жертвите на пожара в търговския център "Зимняя вишня", предадоха информационните агенции.

Припомняме, според официалната информация на властите, при трагичния инцидент са загинали 64 души, 41 от тях са деца. На 26 март в Кемеровска област беше обявен тридневен траур.

За да се простят със загиналите, на няколко различни гробища в града дойдоха хиляди хора, а траурните процесии се простираха на километри.
Нямаше представители на властите.
Хората носеха цветя и плюшени играчки - повечето жертви са деца, се казва в кореспонденция на Дойче веле.

Много от жителите на града отказват да говорят открито за действията на властите.

Площадът на Съветите, където са разположение сградите на градската и на областната администрация, е отцепен от спецчасти. Вчера там се събраха протестиращи, които настояваха да се каже цялата истина за трагедията. Днес на площада вече не се допускаха граждани.

В интернет се надигна вълна от възмущение след признанията на близки на жертвите, че са принуждавани да не говорят за станалото. От руското министерство на извънредните ситуации са потвърдили, че преди родителите да разпознаят загиналите си деца, от тях е изисквано да подпишат декларация за неразгласяване.

Граждани на Кемерово изразяват недоверие към официалната информация, включително към данните за броя на жертвите. Блогъри съобщават с позоваване на редови служители на оперативните служби, клиниките и моргите, че действителният брой на загиналите е между 150 и 300.

Крият реалния брой жертви на пожара, смятат жителите на Кемерово

Крият реалния брой жертви на пожара, смятат жителите на Кемерово

Национален траур в Русия на 28 март

Известно е още, че вратите на кинозалите, където са се намирали децата, са били заключени.
Очевидци твърдят, че пожарните екипи са пристигнали твърде късно и са действали нерешително.

Социалните мрежи се изпълниха с репостове на трогателни статуси от децата в горящата сграда. Съпричастните към трагедията изказват своята почит към децата, които не изразяват отчаяние, а казват на близките си колко ги обичат.

Една от жертвите - 11-годишната Мария Мороз, написа в социалната мрежа ВКонтакте: "Горим. Обичам ви. Всички. Може би сбогом."

Снимка 347972

Източник: Фейсбук

Малката Вика Почанкина, която е успяла да се свърже с леля си, е споделила, че всичко наоколо гори и в залата много трудно се диша. "Предай на мама, че я обичах. Предай на всички, че ги обичах." - помолила Вика.

Хиляди хора в мрежата отдават почит и на учителката по английски Татяна Дарселия, която загина в пожара, опитвайки да спаси децата. След като е извела от сградата 14-годишната си дъщеря Еля, тя се е върнала в горящата зала, за да помага на другите.

Снимка 347973

Източник: Фейсбук

Местните медии публикуват и снимки на други двама герои - мюсюлманите Хуршед и Фарзон, чиято намеса е спасила десетки животи. Те са организирали евакуация през резервен изход на своя магазин на втория етаж на мола. Двамата мъже са тичали в горящата сграда, за да открият дезориентирани хора сред дима и да ги изведат на улицата.

Снимка 347975

Източник: Фейсбук

Руският президент Владимир Путин не излезе с обръщение нито в деня на трагедията 25 март, нито на следващия ден. Той пристигна в Кемерово сутринта на 27 март, положи цветя през изгорелия мол и изказа съболезнования на близките на жертвите. Той обаче не отиде при протестиращите на Площада на Съветите.

По време на митинга той заседаваше с губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев, който също не отиде при хората. Тулеев нарече протестиращите хора "опозиционери" и помоли президента за прошка.

Първоначално руските власти не обявиха национален траур заради трагедията в "Зимняя вишня". На 26 март властите в Кемеровска област обявиха тридневен траур, след което същото направиха в знак на съпричастност и други региони и руски градове. Едва след това - на 27 март президентът Путин обяви 28 март за ден на национален траур.