Ако искате да добиете представа как се чувства Китай относно перспективата Доналд Тръмп да спечели президентските избори в Америка, китайските социални медии предлагат някои разкриващи сигнали. През последните няколко седмици започнаха да кипят от ярост и подигравки. Перспективата за американски мита от над 60% върху китайския внос? "Добавете още", беснее един онлайн коментатор в континенталната част. "Бих бил любопитен да видя как биха живели обикновените американци." Други смятат, че той би увеличил шансовете за война. Светът "никога няма да бъде в мир" с Тръмп наоколо, смята друг потребител на мрежата. "Този e стар, луд и твърде злобен", казва трети, пише The Economist.

Не е само онлайн: перспективата за победа на Тръмп е предмет на дебат и сред китайския елит. Те се опасяват, че завръщането му в Белия дом ще доведе до още по-гореща търговска война с потенциално огромни икономически разходи. Но те също така вярват, че презрението му към съюзите (свидетели на последния изблик срещу НАТО) може да донесе огромни пропагандни печалби и да подкопае ръководената от Америка система за сигурност в Азия, освобождавайки Китай да действа както пожелае спрямо Тайван и много повече. Някои китайски националисти се радват на успехите му и го наричат другаря Чуан Дзянгуо: Чуан е често срещано предаване на фамилното име на Тръмп, а Джиангуо означава "изгради страната". Това е начин да се внуши, че ексцесиите на Тръмп правят Китай по-силен.

За Си Дзинпин, лидера на Китай, непредсказуемите компромиси, които едно президентство на Тръмп би включило, са особено трудни за преценяване, дори ако отношенията между двамата мъже са достатъчно разумни след множество срещи от банкети в Пекин до вечери с пържоли в Мар-а-Лаго, леговището на Тръмп във Флорида. "Много харесвам президента Си", каза наскоро Тръмп пред Fox News. "Той беше мой много добър приятел по време на моя мандат." От една страна президентството на Тръмп от 2017 г. до 2021 г. видя дълбока промяна в политиката на Америка. Администрацията му въведе мита в опит да намали търговския дефицит на Америка и да защити работните места. Той успешно предефинира вътрешния дебат в Америка, като Китай беше представен като политически, технологичен и военен противник.

От друга страна по-систематичният подход на Байдън към управлението представлява различен вид заплаха за Китай от първия мандат на Тръмп. Америка запази тарифите на Тръмп в сила, но освен това изгради цялостна система за ограничаване на западните технологични потоци към Китай. И чрез инвестиране в американските партньорства и съюзи за сигурност, от Австралия и Индия до Филипините и Южна Корея, тя подмлади азиатската система за сигурност, за да възпира и сдържа Китай. Байдън може да е известен като Шуй Уанг или "Сънливия крал" в Китай. Но въпреки че беше по-сдържан от Тръмп, той в някои отношения беше по-страшен опонент.

Голяма част от изчисленията на Си сега разработват какво би могъл да направи Тръмп за Китай през втори мандат. Може да си представи, че след четири години управление апетитът на тръмпистите да се изправят срещу Китай ще бъде заситен. И все пак наличните сигнали предполагат, че опозицията срещу Китай във вътрешния кръг на Тръмп може да се е засилила. Вземете възгледите на Робърт Лайтхайзър, влиятелният търговски представител на Тръмп, който може отново да получи най-висок пост в Белия дом. В периода от 2017 г. до 2021 г. той започна разследване на китайска кражба на интелектуална собственост и се позова на раздел 301 от американския търговски закон, който позволява на президента да наказва търговски партньори, които не играят честно, за да повиши тарифите. Средната тарифа, пред която са изправени китайските фирми, се повиши от 3% през 2018 г. до 21% до края на 2019 г., когато двете страни сключиха примирие.

Позицията на Лайтхайзър остава изключително враждебна към Китай, чиито тоталитарни инстинкти, според него, представляват все по-голяма опасност. В книга, публикувана миналата година, "Никаква търговия не е безплатна", той твърди, че Китай е "най-голямата заплаха, пред която е изправена американската нация и нейната система на западно либерално демократично управление след Американската революция". Книгата съдържа няколко трудни предложения, включително проверка на китайските инвестиции не само от съображения за сигурност, но и за "дългосрочни икономически вреди"; забраната на която и да е китайска компания да оперира в Америка, освен ако няма реципрочен достъп за американски фирми в Китай, и забраната на TikTok.

Най-важното е, че той препоръчва още едно огромно увеличение на тарифите. Лайтхайзър твърди, че целта трябва да бъде "балансирана търговия" - тоест, вероятно, липса на дефицит в търговията със стоки. Миналата година Китай все още се радваше на излишък с Америка от близо 280 милиарда долара, което е спад от рекордните 419 милиарда долара през 2018 г., но не е далеч от 347 милиарда долара преди Тръмп да встъпи в длъжност. За да коригира това, Лайтхайзър препоръчва да се отмени "една от най-лошите грешки" в историята на Америка: решението й да влезе в "постоянни нормални търговски отношения" (PNTR) с Китай през 2000 г. Това позволи на Китай да плаща същите ниски тарифи, каквито Америка начислява по-голямата част от нейните търговски партньори, а не алтернативен, по-стръмен набор от налози, които се появяват в "колона 2" от тарифния график на Америка и се прилагат само за няколко страни като Куба и Северна Корея, а сега Русия и Беларус.

Прекратяването на PNTR с Китай би повишило митата върху китайските стоки средно до 61%, според консултантската компания Oxford Economics, ако приемем, че тарифите по раздел 301 останат в сила. За китайските мобилни телефони тарифите ще скочат от 0% на 35%; за китайски играчки от 0% до 70%. Вместо да се примири със съществуващите тарифи от колона 2, Америка може да напише нов тарифен график само за Китай. Това може да бъде още по-строго за някои стоки (като автомобили), но по-малко ограничително за други продукти, скъпи на американските потребители, като Apple iPhone.

Си ще бъде зает да моли съветниците си да преценят колко високи могат да бъдат икономическите последици. Един пътеводител е миналото. В разгара си търговската война събори до 0,8% от тримесечния БВП на Китай, според Goldman Sachs, банка, което се равнява на приблизително 40 милиарда долара в днешни долари. Като цяло ефектът от нетната търговия беше отрицателен за Китай и положителен за Америка. Но конфликтът ерозира доходите както на китайците, така и на американците чрез повишаване на цените, разстрои финансовите пазари във всяка страна и доведе до политическа несигурност, която попречи на бизнес разходите. По време на преговорите с Китай Тръмп обичаше да бъде и подпалвачът и пожарникарят, както се изрази един наблюдател, започвайки пожари с гневни туитове, след което ги заливаше с дипломатически вечери. Тези залитания изплашиха световните пазари.

Друго ръководство за потенциалните разходи е моделирането. Отмяната на pntr би свила очаквания дял на Америка в износа на Китай от около една пета според съществуващите политики до около 3%, изчислява Oxford Economics. Раздялата нямаше да бъде пълна. Някои китайски компоненти все още ще намерят пътя си на пазара на Америка, вградени в стоки, сглобени от други страни. Но някогашните интимни икономически отношения между суперсилите ще бъдат сведени до непряка целувка. Друга несигурност е как Китай ще отмъсти. Oxford Economics предполага, че Китай повишава митата си средно с около 17 процентни пункта. Но Си може да помисли два пъти. Отмъщението тогава не принуди Америка да отстъпи. А икономиката и финансовите пазари на Китай са в лоша форма в сравнение с 2017 г.

И в двата случая видът на отделяне, който икономическите съветници на Тръмп предвиждат, ще нанесе дълбоки щети на китайската икономика. Проучванията на Джайбин Ан и икономисти от МВФ показват какво би се случило, ако светът се раздели на съперничещи си икономически сфери с ограничени потоци от преки чуждестранни инвестиции между тях. Ако инвестиционните потоци между блоковете намалеят наполовина, това в крайна сметка може да намали БВП на Китай с около 2% спрямо базовата линия, при която инвестициите текат по-свободно. Друго проучване на Карлос Гоес от Калифорнийския университет в Сан Диего и Еди Бекерс от Световната търговска организация твърди, че увеличението на митата с около 30% може да намали доходите на Китай с над 5% до 2040 г.

Още четири години?

Съдейки по търговията и митата, вероятно Си подкрепя победата на Байдън. Администрацията на Байдън вероятно ще разшири ограниченията върху вноса на китайски електрически превозни средства и допълнително ще възпрепятства потока от американски авангардни технологии към Китай в сфери, включително полупроводници, изкуствен интелект и квантови изчисления. Но е много по-малко вероятно от администрацията на Тръмп да предизвика дестабилизиращ търговски шок.

И все пак отношенията между Америка и Китай обхващат много повече от икономика и именно тук изчисленията за Си може да се обърнат. Си се възмущава от водения от Запада световен ред и иска да установи Китай като алтернативен център на власт. Бурните отношения на Тръмп със съюзниците на Америка в Европа и Азия може да подкопаят сближаването с тях по отношение на политиката към Китай, ако той бъде избран отново. Неговите презрителни забележки за НАТО, включително неотдавнашното му предложение, че няма да предлага американска защита на съюзници, които не харчат достатъчно за отбрана, са музика за ушите на Китай. Той гледа на НАТО като на реликва от Студената война, която Западът използва, за да запази своето господство. По същата причина той се наслаждава на всяко напрежение в отношенията на Америка с Япония и Южна Корея, като например Тръмп, който заплаши с изтегляне на американските войски от тези страни, ако техните правителства не се съгласят на големи увеличения на техните вноски в разходите за поддържане на базите.

Една администрация на Тръмп може да отмени работата, която Байдън е свършил за поддържане на азиатски партньорства. За огорчение на Китай той създаде нова група, известна като АУКУС, насочена към укрепване на сътрудничеството с Австралия и Великобритания в отговор на предизвикателството за сигурността, поставено от китайския флот в Индийския океан и Тихия океан. Китай, неточно, го нарича "натовски". И все пак, АУКУС включва точно този тип дългосрочни, а не транзакционни отношения, които Тръмп не харесва.

По подобен начин в Тайван Тръмп може да е за предпочитане пред Китай. Байдън многократно е излизал от рамките на конвенционалния, двусмислен език относно ангажиментите на Америка към островите. Той многократно е казвал, че американските войски ще защитят Тайван, ако Китай нахлуе, само за да могат неговите помощници да отхвърлят коментарите му след китайското възмущение. Тръмп вероятно е далеч по-малко ентусиазиран относно защитата на островите. В мемоарите си Джон Болтън, който е бил съветник по националната сигурност на Тръмп през 2018 г. и 2019 г. преди горчивата раздяла, пише за "мърморенето" на Тръмп относно продажбите на оръжие на Тайван. Тръмп беше раздразнителен по отношение на Тайван, каза Болтън, на Тръмп му липсва ангажимент към "демократичен съюзник".

Преди всичко Си иска стабилност. Възгледите на китайските учени вероятно отразяват официалното мислене. В интервю за държавни медии през януари Ян Сюетонг от университета Цинхуа в Пекин каза, че кандидатите ще се състезават, за да покажат "кой е по-антикитайски" от другия. "Ако искаме да предотвратим конфронтацията между двете страни да излезе извън контрол и да ескалира в конфликт, страната ни трябва да предприеме някои проактивни мерки." Подходът на Байдън към Китай вероятно ще бъде по-предвидим, но по-добре организиран и наложен и може би ще представлява по-голяма заплаха в дългосрочен план. Потенциалът на Тръмп за хаос и ексцесии може да създаде възможности за Китай да надхитри Америка, но също така да донесе нестабилността, от която Китай се страхува.

Може ли да има изход от конфронтацията на суперсили? Ву Синбо от университета Фудан в Шанхай предполага, че Байдън дава надежда за китайско-американските връзки. В онлайн статия той описва Тръмп като "едностранен привърженик", който няма голяма нужда от помощта на Китай. "Но Байдън все още се надява да запази доминиращата позиция на Америка в света", пише Ву. "Докато Съединените щати искат да се справят с много глобални проблеми, те не могат без сътрудничество с Китай." И все пак на фона на натрупването на военни сили и провалените търговски връзки подобен оптимизъм е рядкост. Си ще наблюдава отблизо преброяването на гласовете през ноември: двамата вероятни кандидати поставят Китай пред много различни предизвикателства. Но дори докато чака резултат, той ще знае, че колкото и разделена да е американската политика, враждебността към Китай вече е двупартиен въпрос и е дълбоко вкоренена. За него и за Америка изборният цикъл сега е част от по-дългосрочна борба.