В Колумбия е задържан един от най-влиятелните наркобарони Даиро Антонио Усуга, известен и с прозвищата Отониел, Маурисио и Мао, съобщи Дойче веле. Той е смятан за шеф на на-голямата криминална организация в страната Clan del Golfo, която контролира около 50% от доставките на колумбийски кокаин.

В спецоперацията по залавянето му в провинция Антиокия са участвали 500 полицаи и 22 хеликоптера. Един полицейски служител е загинал.

"Това е най-значителният удар срещу търговията с наркотици в нашата страна през това столетие", заяви президентът на Колумбия Иван Дуке във видеообръщение. По думите му, задържането на Усуга е сравнимо единствено със залавянето на знаменития наркобарон Пабло Ескобар.

Започна разрушаването на къщата на Ескобар в Маями

Започна разрушаването на къщата на Ескобар в Маями

Слуховете говорят

50-годишният Усуга е участвал в бойни действия срещу правителството на страната на ляво-радикалната групировка "Армия за национално освобождение" (ELN), а след това е преминал в дясно-радикалната паравоенна групировка "Обединени сили за самоотбрана на Колумбия" (AUC) бивши нейни членове сега са гръбнакът на Clan del Golfo, където влизат между 1200 и 1800 души.

САЩ предложиха награда от 5 милиона долара за информация за местонахождението на колумбийския наркобарон, а колумбийските власти добавиха още 800 хиляди долара към тази сума. Освен в търговия с наркотици Усуга е обвинен в убийства на полицаи, сексуално насилие над деца и вербуване на непълнолетни за криминална организация.

Clan del Golfo си сътрудничи с най-големия мексикански наркокартел Sinaloa.