В Кремъл има ястреби и соколи, които могат да преследват и да свалят дронове, които застрашават въздушното пространство на комплекса в централната част на Москва, съобщава "РИА Новости", цитирайки източник от силите за сигурност.

В 45-годишната орнитоложка агенция на правителството има соколи, ястреби и орли, които се използват срещу врани. Според източникът на "РИА", грабливите птици имат и капацитет да свалят безпилотни летателни апарати над Кремъл, но предпочитат "да използват соколи вместо ястреби". "Ястребите са леки, затова им трудно да свалят дори и малък дрон", допълва източникът пред медията.

Цитирани са подобни опити с птици срещу безпилотни летателни апарати от холандската полиция преди две години, но програмата отложена поради високи разходи.

Други защитни средства против дронове в Кремъл е оръжие, което може да неутрализира безпилотни апарати до 2 километра разстояние. Оръжието е представено миналата година от центъра за изследване и роботика на руското министерството на отбраната.