Съпругата на бъдещия министър-председател на Лесото Томас Табане, е застреляна два дни преди встъпването му в длъжност, съобщава Би Би Си.

58-годишната Липолело Табане пътувала към дома си с приятелка, когато двете жени били застреляни от неизвестен нападател, съобщава полицията. Властите допълва, че мотивът е неизвестен и разследването продължава. Съседи съобщават за инцидент по-рано през седмицата, когато група неидентифицирани мъже са забелязани да удрят по вратата на първата дама.

Бъдещият премиер и съпругата му живеят отделно от 2012 г. и имат подадена молба за развод, която все още не е удовлетворена. Липолело Табане е спечелила битка в съда срещу съпруга си, за да си осигури привилегии на първата дама, вместо най-младата съпруга на Томас Табане, Лиабилое, съобщава АФП. Бъдещият премиер Табане, сега живее с трета съпруга.

Симонян Нцекеле, който е генерален секретар на партията на Табане All Basotho Convention, заявява пред АФП, че премиерът е опустошен от стрелбата. "Всички са травматизирани от това развитие", коментира той.

Изборите в Лесото се проведоха по-рано този месец и бяха третите избори за три години. В страната има сериозна борба за власт, а Табане все още има врагове в редиците на военните.

Официалното му встъпване в длъжност, все още се очаква да се състои в петък.