В една дългоочаквана реч, произнесена по мароканската телевизия, мароканският крал Мохамед ІV анонсира съществените конституционни реформи които ще бъдат предложени за гласуване на референдум на 1 юли. В най общи линии те са насочени към засилване властта на премиер министъра и Парламента. С предложените промени, краля отстъпва част от своята изпълнителна власт на премиер министъра.

Според краля, предложените реформи имат за цел да „заздравят устоите на една монархия конституционна, демократична, парламентарна и социална”.

Мароканският крал, който е на власт от 1999г. остава командир на вярващите и глава на държавата. Неговата личност е обявена за неприкосновена.

 

Реакциите към речта на Мохамед ІV са противоречиви. По голямата част от политическите партии, както и националната преса приемат одобрително лансираните реформи които ще бъдат гласувани на бъдещият референдум.

 

Но позицията на протестното движение „20 февруари” е различна. Според организацията, инициативата на държавният глава е недостатъчно реформистка. Поради това протестиращите в някои градове остават мобилизирани. От страна на движението настояват за една държава изградена върху основите на правото, за една конституция истински демократична, и една парламентарна монархия. Протестиращите желаят „един крал който царува, но който не управлява”.