От Министерството на околната среда и климатичните промени на ОАЕ обявиха, че властите са спрели използването на соевия сос "Киккоман", защото в него е открит алкохол, съобщиха The National и РИА Новости.

"Решението бе основано на резултатите на изпитания, проведени в специализирана акредитирана лаборатория, която потвърди, че няколко образеца на продукта с разни дати на производство са нарушили правилата", цитира изданието заявлението на министерството.

В ОАЕ продажбата на алкохол се контролира. Алкохолната продукция е достъпна само в специални лицензирани търговски обекти и лицензирани хотели и барове. Сосът "Киккоман" се произвежда в САЩ, Холандия, Китай, Канада, Сингапур и Тайланд.

Сос "Киккоман" е природен продукт като виното или бирата. Съгласно сайта на компанията, той се произвежда от соя, пшеница, сол и вода. В процеса на ферментация пшеничното нишесте се разделя на захар, а част от захарта се превръща в спирт. Установено е, че японския сос съдържа в себе си около 1,5-2% спирт от общия обем.