Израел и Палестина се насочват към широкомащабна война, предупреди специалният пратеник на ООН за мирния процес в Близкия изток.

"Спрете незабавно огъня. Ескалираме към широкомащабна война. Лидерите от всички страни трябва да поемат отговорността за деескалация", написа Тор Уенсланд в Twitter.

"Цената на войната в Газа е опустошителна; плаща се от обикновените хора. ООН работи с всички страни за възстановяване на спокойствието. Спрете насилието сега".

Палестинските бойци изстреляха стотици ракети дълбоко в Израел, докато Израел нанесе тежки въздушни удари по Газа. Най-малко 40 души са загинали в някои от най-тежките случаи на насилие от години, пише БиБиСи.

Израелските военни твърдят, че са насочени срещу бойци в Газа в отговор на ракетни атаки срещу Йерусалим и други райони. Повече от 1000 ракети са изстреляни към централен и южен Израел от палестински бойци от понеделник вечерта, когато военните действия внезапно ескалират, съобщи израелската армия.

Палестинските бойци заявиха, че са набелязали Тел Авив, след като израелски въздушен удар разруши сграда в ивицата Газа.

Блинкън е притеснен за палестинците и Израел

Блинкън е притеснен за палестинците и Израел

Иска свобода, сигурност, просперитет и демокрация за всички

Жителите бяха предупредени да евакуират 12-етажната сграда Ал Джаухара. Въпреки това здравните служители казват, че има загинали цивилни.

Повече от 200 ракети са изстреляни по Тел Авив и Беершеба след атаката на сградата, съобщиха палестинските бойци

Понастоящем поне 35 палестинци, включително 10 деца, и петима израелци са убити, според здравни служители и медици.

Напрежението нарасна в квартал Шейх Джара в Източен Йерусалим от миналата седмица, след като израелски съд разпореди изселването на палестинските семейства.

Израел окупира Източен Йерусалим по време на арабско-израелската война през 1967 г. и анексира целия град през 1980 г. - ход, който не е признат от международната общност.

Армията на Израел публикува как системата за въздушна отбрана "Железен купол" прихваща ракети над южен Израел и Тел Авив.

От Газа са изстреляни над 300 ракети срещу Израел, ответен огън от израелските военни

От Газа са изстреляни над 300 ракети срещу Израел, ответен огън от израелските военни

Броят на жертвите расте...