ОПЕК е „много доволен” от петролния пазар, „възстановяването на баланса” се очаква да помогне за увеличаване на цената на петрола.

Това заяви новият енергиен министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих по време на среща на Организацията на страните износителки на петрол, цитиран от Ройтерс.

Всички са много доволни с пазара. Възстановява се балансът на пазара както заявихме. Търсенето е изключително стабилно. Доставките от държавите извън ОПЕК падат. Цените ще отговорят на възстановяването на баланса на пазара”, подчерта той.

В същото време петролният министър на Иран Биджан Занганех изтъкна, че ОПЕК не може да контролира нищо, ако не бъдат установени за всяка страна квоти на производството.

Занганех е убеден, че Техеран заслужава по-висока квота, основавайки се на производството в исторически план.

Според него Иран би приел справедлива квота за страната си от 14,5% от общото производство на страните износителки от ОПЕК.

Организацията произвежда по 32,5 милиона барела на денонощие. Квотата на Иран в момента е до 4,7 милиона барела на денонощие – над настоящите производствени нива на Ислямската република.

Иранският министър добави, че ще подкрепи кандидат от Нигерия за генерален секретар на ОПЕК.