Днес в съседна Република Северна Македония ще се проведат местни избори, съобщи БГНЕС. Право на глас имат 1 824 864 души. В надпреварата за кметове участват 301 кандидати, а за общински съветници - 10 600 души. В битката за кметското място в столицата Скопие участват 12 кандидата. Вторият тур от изборите ще се състои на 31 октомври.

За позиции в местните органи на властта ще се състезават кандидати на управляващия Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев, на главната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски, на Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети, Алиансът на албанците на Зиядин Села и други по-малки и по-малко влиятелни партии.

Гласуването се следи от над 700 местни и над 300 международни наблюдатели, сред които Офиса за демократични институции и човешки права към ОССЕ и много чуждестранни дипломатически представителства.

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Иска обещанията на ЕС да се спазват или хората ще се разочароват, което е огромна щета за европейската идея

299 кандитати ще се състезават за кметове, 572 листи с кандидати се борят за общински съветници като в тях има общо 10 532 кандидати.

За пръв път в тези избори се използват биометрични устройства за идентифициране на избирателите чрез пръстови отпечатъци. Държавната избирателна комисия закупи 4000 такива устройства от германската компания "Дермалог" и те са разпределени в 3400 изборни секции. Изборите се провеждат при мерки за защита от КОВИД-19 като избирателите са длъжни да носят маски и да спазват дистанция.