Член на мексикански наркокартел е заловен в Румъния през март 2020 г. и по-късно е бил екстрадиран в САЩ. Румънската полиция съобщи информацията месеци след операцията, тъй като е искала да изчака американските власти да приключат с действията по разбиването на мрежата на национално ниво, довело до ареста на стотици хора, информира Romania-Insider.

Арестуваният в Румъния е бил член на Картел Ново поколение Халиско - един от най-бруталните картели в Мексико, който се доближава по много начини до известния картел Синалоа. Арестуваният в балканската страна е отговорен за няколко убийства.

Членове на мексиканския картел са планирали да внасят метамфетамин и кокаин на румънска територия. Ролята на депортирания е била да контролира действията на други членове на картела, транспортиране и да гарантира финансовите потоци за продължаване на престъпната дейност.

Няколко американски агенции са участвали в операцията по залавянето на важния член на картела. Той е транспортиран в САЩ с малък самолет с американски агенти.