Развитието на територията на Украйна от НАТО и членството в него е неприемливо за страната, заплашва със сериозен конфликт и фатални последици за държавата, коментира пред ТАСС в петък ръководителят на украинския аналитичен център "Трети сектор", политологът Андрей Золотарев.

"Появата в Украйна на американски оръжейни и военни бази в Азовско море, както и членството в алианса, към който се стреми Киев, е неприемлив вариант. Днес изявлението на Лавров за червените линии е доста очаквано, като се има предвид, че такива червените линии се считат не само за официално членство на Украйна в НАТО, но и за тезата, която се появи миналата година за военното развитие на украинска територия".

В настоящата ситуация, според него, единственият начин за политическо решение и уреждане на този проблем остава неутралният, извънблоков статут на Украйна.

В същото време, подчерта Золотарев, в момента "Украйна на практика се превърна в копие, с помощта на което колективният Запад, преди всичко САЩ и Великобритания, възнамеряват да дразнят Русия". Те дават на страната несубективна роля в световната политика, което означава да действа като "анти-Русия".

"За Украйна това е задънена улица, която рано или късно ще доведе до сериозен конфликт и фатални последици за държавата".

Американското разузнаване: Русия фабрикува претекст за нахлуване в Украйна

Американското разузнаване: Русия фабрикува претекст за нахлуване в Украйна

Според CNN той ще е под формата на саботаж срещу собствените ѝ сили