Ако страните от ЕС и НАТО се вслушат в призивите на чешките власти и изгонят руските дипломати, това ще доведе до дълбока криза в дипломатическите отношения между Русия и Запада, коментира председателят на Комитета на Държавната дума по международните въпроси Леонид Слуцки, съобщава ТАСС.

Слуцки заяви, че "Чехия върви по пътя на Великобритания и се опитва да уреди грандиозен антируски скандал в стил Солсбъри". "Ако страните от ЕС и НАТО направят неоправдан демарш с поредица от експулсиране на руски дипломати, това може да се превърне в дълбока криза в цялата система на дипломатическите отношения на Русия с колективния Запад".

В Чехия заговориха за изгонването на всички дипломати на Русия

В Чехия заговориха за изгонването на всички дипломати на Русия

Много високо напрежение между двете страни

Според него западните партньори "трябва ясно да осъзнаят, че Русия ще реагира строго на всяка провокация". Когато руските дипломати са изгонени от Чехия "по шизофренични причини за 48 часа - 18 души", Русия изгони 20 чешки дипломатически служители.

"Прага допуска възможност за изгонване на всички служители на руското посолство, добре, реакцията на Москва в този случай, не се съмнявам, ще бъде мигновена и най-вероятно симетрична", добави Слуцки. В същото време, продължи той, "по този начин дипломатическите отношения всъщност ще бъдат унищожени и двустранният диалог просто ще спре".

"Надявам се, че въпреки това ще остане капка политическа мъдрост и този път историята ще се повтори под формата на фарс и няма да приключи с трагичен завършек с погребението на международното право".

Чехия отстрани „Росатом“ от конкурса за нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“

Чехия отстрани „Росатом“ от конкурса за нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“

Заради дипломатическия скандал с Русия...