Политическият елит на Русия и медиите в страната обявиха победа след срещата между президента Владимир Путин и държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в сдържането на решимостта на Запада да разглежда Москва като парий, информира "Ройтерс".

"Опитите на Запада да изолира Русия се провалиха", излиза със заглавие "Российская газета".

“Пуделът на Путин”: Вестници обявиха Тръмп за предател след Хелзинки

“Пуделът на Путин”: Вестници обявиха Тръмп за предател след Хелзинки

Всички са обединени в оценката си кой води парада

Хвалбата на руския елит за представянето на Путин на срещата рязко контрастира с реакцията във Вашингтон, където Републиканската партия и Демократическата партия обвиниха Тръмп в държавна измяна и че се е провалил да се опълчи на руския лидер.

В Москва се признава, че срещата на върха не е довела до пробив по проблеми като Сирия, Украйна и контрола над оръжията. Преди срещата Кремъл подчерта, че не очаква голям напредък.

„Няма сговор”: Тръмп и Путин отрекоха за руска намеса в телевизионнo интервю

„Няма сговор”: Тръмп и Путин отрекоха за руска намеса в телевизионнo интервю

Двамата лидери дадоха интервю за Fox News след срещата на върха

Вместо това фокусът беше върху символичната среща на четири очи между лидера на най-голямата сила в света и Путин след четири години на международна изолация, предизвикана от руското анексиране на Крим.

Смешно е да се помнят глупостите на Обама, а с него и приемането на Русия като насилствена "регионална държава", коментира руският сенатор Алексей Пушков.

Между Русия и САЩ се решава съдбата на света

Между Русия и САЩ се решава съдбата на света

Срещат се лидерите на водещите държави на планетата, коментира руският сенатор Алексей Пушков

Вниманието на света е съсредоточено днес в Хелзинки и всичко е кристално ясно: между САЩ и Русия се решава съдбата на света, срещат се лидерите на водещите държави на планетата, добави той вчера.

Запитан от журналисти в Хелзинки как са протекли разговорите, руският външен министър Сергей Лавров отговори: "Великолепно...По-добре от супер".

Възможността за Путин да се представи като равен с президента на САЩ беше голяма задача за Кремъл при подготовката на срещата, обявиха източници, близки до руския външнополитически елит.

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Джон Бренън: Тръмп извърши държавна измяна

Президентът на САЩ отрече руска намеса във вота

Владимир Путин базира голяма част от апела си към руския народ и елит на историята относно възстановяването на международното влияние на Русия, изгубено след разпадането на СССР през 1991 г.

Пресконференцията след срещата е "всичко, на което Кремъл реалистично можеше да се надява", каза Марк Галеоти, старши изследовател в Института за международни отношения в Прага.

Според него Путин е представил Русия като равна сила на САЩ.

Тръмп застана на страната на Путин в руската сага за хакнатите избори през 2016 г.
на живо

Тръмп застана на страната на Путин в руската сага за хакнатите избори през 2016 г.

Срещата между Путин и Тръмп продължи около 5 часа

Стойността на рублата се увеличи с 0,4% спрямо долара на търговията в понеделник. Пазарни анализатори коментираха, че срещата е положителна за руските активи, балансирайки негативния ефект от спада на цените на петрола.