Москва смята, че възможността конфликтът в Украйна да ескалира в пълномащабна ядрена война не съществува, заяви в четвъртък заместник-директорът на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство Игор Вишневецки.

"Мисля, че много специалисти и експерти разбират какви могат да бъдат последствията от ядрена война", заяви Вишневецки на срещата на върха в Международния клуб "Валдай".

Той подчерта, че подобно събитие би означавало "края на цивилизацията" и че "не трябва да се допуска при никакви обстоятелства".

Вишневецки отбеляза също, че Русия и други държави с ядрено оръжие споделят мнението, че не трябва да се допуска такъв конфликт, въпреки настоящите различия.

"Ние сме пет ядрени сили (Русия, Китай, САЩ, Великобритания и Франция). Някои имат много сериозни противоречия помежду си. Това сега е забележимо на фона на украинската криза. Въпреки това ние правим съвместни изявления за недопустимостта на ядрена война. Това е всеобщо разбиране, базисно е, основава се на разбирането на ситуацията".

Доминик Рааб: Разговорите за руската ядрена ескалация са реторика

Доминик Рааб: Разговорите за руската ядрена ескалация са реторика

Това просто отвлича вниманието от истинските проблеми - това, че инвазията не върви както беше планувана