Изявленията от Запад за възможна блокада на Калининград "изпробва почвата", но Русия може да "прекъсне блокада", ако тези заплахи станат реалност, има опит, коментира Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по въпросите на горната камара на Съвета на федерацията за Международни отношения, съобщава ТАСС.

"Мисля, че засега това е игра, изпробваща почвата .... В случай на блокада, както се казва, Съветският съюз знае как да разкъса блокади, ние (Русия като наследник на Съветския съюз - ТАСС) имаме огромен опит", казва сенаторът.

"Ако искат да стигнат дотам, за да ни накарат да прекъснем тази блокада, за да спасим живота на нашите хора, които живеят там, можем да направим това", каза Джабаров.

Той изразява надежда, че Западът "ще има достатъчно мозък да се откаже от това".

Сенаторът обяснява, че след Втората световна война Йосиф Сталин дава две трети от Източна Прусия на Полша, а една трета става анклав Калининградска област на Съветския съюз.

"Когато всичко това се прехвърляше, кой можеше да си помисли, че Съветският съюз ще се разпадне, че ще се появят такива логистични проблеми. Сега имаме новите граници и литовците продължават да ни изнудват от време на време - понякога задържат товарен транспорт или на други места затварят въздушното пространство за нас".

Латвия и Литва понижиха нивото на дипломатическите си отношения с Русия

Латвия и Литва понижиха нивото на дипломатическите си отношения с Русия

Москва обеща, че "отговорът няма да закъснее"