Латвийските власти решиха да понижат нивото на дипломатическите отношения с Русия. Това съобщи в понеделник външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс, цитиран от ТАСС.

"Латвия ще понижи нивото на дипломатическите отношения с Руската федерация", написа той в "Туитър", като уточни, че това решение е свързано с руската инвазия в Украйна и че ще бъдат докладвани конкретни решения на латвийските власти. "след приключване на вътрешните процедури".

По-рано в понеделник литовските власти решиха също "да понижат статута на дипломатическата мисия на Русия". Руският посланик във Вилнюс ще трябва да напусне Литва, а също така, според решението на правителството, руското генерално консулство в Клайпеда ще бъде затворено.

Отговорът на Москва на решението на Латвия и Литва да намалят нивото на дипломатическите отношения с Русия няма да закъснее. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

ЕК подготвя нов пакет от санкции срещу Русия

ЕК подготвя нов пакет от санкции срещу Русия

Не е изключено те да обхващат и енергоносителите

На 18 март балтийските страни - Литва, Латвия и Естония изгониха общо десет руски дипломати, като на 29 март Русия изгони същия брой дипломати на тези страни от Москва.

Полша също съобщи, че експулсира 45 руски дипломати заради предполагаем шпионаж. Русия нарече обвинението неоснователно.

Балтийските държави съобщиха на 1 април, че вече не използват и няма да използват руски газ

Припомняме, че в последните седмици възникна напрежение между посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и българските власти и дори се заговори за възможността тя да бъде експулсирана, след като отправи поредица от остри изказвания чрез "Фейсбук" страницата на посолството.

На 24 март България извика официално "за консултации" българския посланик в Москва и премиерът Кирил Петков заяви, че очаква Москва да направи същото, но засега това не се случва. Именно такива опасения изрази и бившият български външен министър Ивайло Калфин по време на свое участие по БНТ.

Няма да гоним Митрофанова, въпреки че се месила във вътрешните ни дела

Няма да гоним Митрофанова, въпреки че се месила във вътрешните ни дела

Допълнителна помощ за Украйна освен хуманитарната подкрепа не е обсъждана