От началото на април балтийските държави - Латвия, Литва и Естония - вече не получават природен газ от Русия, съобщи за Латвийското радио Улдис Барис, председател на управителния съвет на оператора на газопреносната система Conexus Baltic Grid JSC (Conexus).

Той отбеляза, че двама доставчици - терминалът за втечнен природен газ в Клайпеда и подземното газохранилище в Инкукалнс - доставят газ. Ръководителят на Conexus подчерта, че съобщението на Русия, че ще може да плаща за доставяния от нея природен газ само в руски рубли, е сигнал за необходимостта от драстично намаляване на доставките от Русия, тъй като на тях вече не може да се разчита.

Германия орязва драстично вноса на руски газ до края на годината

Германия орязва драстично вноса на руски газ до края на годината

Пълна автономия трябва да бъде постигната до края на 2024 г.

"Ако все още имаше съмнения дали може да се разчита на руските доставки, тези събития ясно показват, че от гледна точка на надеждността всъщност вече не може да се разчита на тях. От гледна точка на енергийната сигурност на държавата въпросът за изграждането на втори терминал за втечнен природен газ определено трябва да бъде разгледан - колкото по-скоро, толкова по-добре", каза Барис.

Той заяви, че в момента в газохранилището Incukalns има нетипично за този период количество газ - 7,6 тераватчаса. Това е почти толкова, колкото Латвия и Литва консумират заедно през зимните месеци. Поради това няма причина за безпокойство през следващите месеци.

Тази година компанията Incukalns започна сезона на инжектиране още на 26 февруари, което е много преди обичайния краен срок за гарантиране на безопасността на доставките на газ.

Фон дер Лайен: ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Фон дер Лайен: ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Смята да предложи и временно ограничаване на цените

През април с президентски указ беше въведена нова процедура за плащане на доставките на руски газ със задължително конвертиране на договорните валути в руски рубли чрез Газпромбанк. Досега европейските купувачи на газ на "Газпром" са запазили практически същите заявки за изтегляне на газ.