Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви, че е арестувала двама заподозрени от Централна Азия, обвинени в планирането на атаки срещу цивилни в Москва от името на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщава "Асошиейтед прес".

Според ФСБ заподозрените са подготвяли извършването на нападенията в петък (1 септември), когато е началото на учебната година в Русия.

Уточнява се, че един от заподозрените е планирал да извърши самоубийствен бомбен атентат. В неговия апартамент е било намерено мощно самоделно взривно устройство.

Друг мъж се готвел да атакува цивилни с брадва и да излезе с видео обръщение, вричайки се във вярност на ДАЕШ. Заподозреният се бил свързал с хора от ДАЕШ, които набират кадри за групировката, и получил инструкции от тях, уточниха от ФСБ.

По-рано този месец ФСБ арестува четирима заподозрени, обвинени в планирането на самоубийствени атентати в метрото в Москва и търговски центрове.

Арестите следват самоубийствения бомбен атентат в метрото на Санкт Петербург през април, при който загинаха 16 души и бяха ранени повече от 50 души.