Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е предотвратила над 60 терористични престъпления, включително и 18 терористични акта, планирани за предстоящите Новогодишни празници и президентските избори в страната, които ще се проведат през месец март 2018 година, посочват руски медии.

Началникът на руската ФСБ Александър Бортников е потвърдил информацията за предотвратените нападения - той е обяснил и че властите са попречили да се осъществят и самоубийствени атентати, планирани от хора от Централна Азия.

Русия пак удари „Ислямска държава” със стратегически бомбардировачи

Русия пак удари „Ислямска държава” със стратегически бомбардировачи

Бомбардировачите Ту-22М3 са излетели от бази в Русия и са прелетели над Иран и Ирак

"Вчера, в резултат на специална операция на ФСБ в района на Москва, беше предотвратена дейността на група хора от Централна Азия, които са планирали терористични актове, включително и самоубийствени атентати по време на Новогодишните празници и по време на кампанията за президентските избори", обясни Бортников по време на среща на Комитета за борба с тероризма.

Бортников добави и че властите са иззели от терористите импровизирани взривни устройства, унищожени са и огнестрелни оръжия и боеприпаси, открити в специална лаборатория за производство на терористичен арсенал.

По думите на шефа на ФСБ други две терористични клетки са били разбити в интервала от 9 до 11 декември. Групировките са били добре организирани. Те са били управлявани от "Ислямска държава". Бортников добави и че е разбита и трета групировка, оперираща на територията на Ставропол.

Терор в метрото на Санкт Петербург
Обновена

Терор в метрото на Санкт Петербург

Най-малко 10 загинали и около 47 са пострадали