Взрив избухна в метрото на втория по големина руски град Санкт Петербург, съобщават руските медии.

Най-малко 10 души са загинали, а други 37 души са пострадали, съобщи руският здравен министър. Според Националния руски комитет за борба с тероризма са загинали 9 души. Шестима са в тежко състояние

Няма данни за ранени българи при атентата в Санкт Петербург

Няма данни за ранени българи при атентата в Санкт Петербург

Информация да се получи на телефон +7 921 6336116 в консулството ни

От руската Главна прокуратура официално обявиха, че става въпрос за терористичен акт.

Експлозията е станала в отсечката между метростанциите на площад "Сенная" и на Техлоногическия институт, докато влакът се е движел. Първоначално се съобщаваше, че е имало два взрива на двете метростанции, но тази информация засега се отхвърля. Метростанцията на площад "Сенная" е бил погълнат от дим.

Самоделното взривно устройство е било наблъскано с шрапнели.

Предполагаемият организатор на експлозията, според някои източници, е бил заснет от камерите за видеонаблюдение в метрото, съобщава "Интерфакс", позовавайки се на източник, запознат със ситуацията. 

Руски медии разпространиха снимка на предполагаемия терорист. Снимката е с лошо качество, но се вижда брадат мъж с характерна мюсюлманска шапка

Снимка 286785

Източник: РЕН ТВ

По непотвърдена засега информация взривното устройство е било оставено във вагона в чанта за документи или книги.

Евакуацията на хората е приключила, като за евакуирането са били използвани и хеликоптери.

Двама души се издирват за атентата в Санкт Петербург

Двама души се издирват за атентата в Санкт Петербург

Официално никой не е поел отговорност

Местната прокуратура е започнала разследване. Според информацията, с която разполага руският президент Владимир Путин, засега се разглеждали различни версии - както битови, така и криминални, свързани с проява на терор.

Времето и мястото на експлозията може да са били избрани от извършителите, за да съвпаднат с посещението на Путин на медиен форум, който се проведе по-рано днес в Санкт Петербург. Това коментира председателят на Комисията по отбрана към горната камара на руския парламент Виктор Озеров. 

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отрече информации в медиите, в които се твърди, че руският президент по-рано е минал през метростанцията в Санкт Петербург, където избухна взрива.

"Глупости. Президентът работи в Стрелна", обяви Песков.

Путин по-рано днес се е срещнал с беларуския си колега Александър Лукашенко. Срещата се е провела по-рано през деня в Константиновския дворец в Стрелна, което се намира в западните покрайнините на града с изглед към Финландския залив.

По случая работи Националния антитерористичен комитет, като вече е образувано следствено дело.

Експерти са изтъкнали пред "Интерфакс", че взривното устройство е било оставено във вагона на метрото, като няма атентатор самоубиец.    

7 други метростанции са затворени. Според Сергей Гончаров, който е дългогодишен служител на спецподеленията "Алфа", по всичко до този момент личи, че инцидентът е терористичен акт.

Взривно устройство, което не е есплодирало, е било намерено на метростанцията "Площад на въстанието", съобщи "Интерфакс", позовавайки се на източник.

Властите на Санкт Петербург обявиха 3-дневен траур, считано от вторник. 

Роднините на загиналите при експлозията ще получат по 2 025 000 рубли (около 36 хил. долара), съобщиха от две от национално представените асоциации на руските застрахователи.

Путин е разпоредил на властите в Санкт Петербург да окажат помощ на семействата на хората, загинали при експлозията, както и на пострадалите при инцидента.

Той добавил, че оторизираните държавни органи щели да направят всичко възможно, за да установят причините за кървавата баня.

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев определи взрива в метрото като "обща болка". Той увери в профила си във "Фейсбук", че на всички пострадали ще бъде оказана цялата необходима помощ.