Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че не вярва, че Турция се опитва да изгради нова Османска империя, съобщава ТАСС.

"Новата Османска империя - няма такова нещо, няма да се съглася с вас", каза той, коментирайки в интервю за RTVI репликата на водещата за "нова версия на Османската империя".

Говорителят на Кремъл добави, че в този случай "идеята за духовното единство на тюркския свят е много популярна в Турция".

"Наистина има културна, историческа общност на тюркския свят. Държавите от Централна Азия, дори нашите републики на Руската федерация - татари, башкири - да, те имат обща история с турците: това е езикова история, и културни, и общи традиции. Следователно това не е нищо страшно", обяснява Песков.

Според него в Турция има и националистически настроени сили, които искат да превърнат културния афинитет и единството в нещо повече.

"Но, слава Богу, не са толкова много тези националисти, те не са мнозинство, въпреки че продължават да настояват за идеята си за създаване на "Велик Туран". Те не казват "Османска империя", казват "Велики Туран".

В същото време той отбеляза, че националистите "са навсякъде, това по правило е много стабилен фланг на политическата арена на всяка държава", но обикновено са сдържани от управляващите. Сегашните власти разбират, че ако пуснат на воля тези националисти, това няма да се хареса на партньорите".

Песков напомня за "топлите, дори приятелски отношения" между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. "Това, въпреки наличието на разногласия, им позволява да се съберат в най-острите моменти и да решат най-трудните проблеми. Това се е случвало неведнъж, това се отнасяше и за Сирия и за трагичните моменти от близкото минало на нашите двустранни отношения. Но все пак беше възможно да се постигне мирно, конструктивно решение".

Нивото на икономическо сътрудничество между Русия и Турция е застраховка срещу политически сътресения.

Говорителят на Кремъл нарече "циментираща връзка" ситуацията, когато партньорите "са заинтересовани да не разхлабят нищо в двустранните отношения". Затова, продължи той, няма нищо лошо турските компании да влязат в Грузия и да засилят влиянието си. "Това е обичайно състезание, то е навсякъде, постоянно".

Така той отговори на въпроса дали Москва не се притеснява от факта, че Турция извършва икономическа експанзия, включително спрямо бившите партньори на Русия в СССР. Той признава, че Анкара има силни компании в редица индустрии.

"Турция наистина е развила глобално конкурентни компании и ако са по-силни, печелят място на пазара. И, разбира се, икономическата експанзия оказва влияние върху нивото на политическите отношения по един или друг начин".

"Въпреки наличието на определени противоречия, Турция е наш много важен съсед, Турция е наш партньор в много важни, големи проекти в търговско-икономическото сътрудничество", каза говорителят на Кремъл.

"Турция е наш партньор в много регионални конфликти, в процеса на разрешаване на много регионални конфликти. Ние взаимодействаме по Сирия, това е сложно взаимодействие, понякога много трудно. Но въпреки това всеки път успяваме да намерим взаимно приемливи решения".

Той добави, че Москва и Анкара си взаимодействат и по въпросите на азербайджанско-арменския конфликт, по наблюдение на ситуацията в бившата конфликтна зона.

Ердоган в Москва: Путин приветства компромисите между Турция и Русия

Ердоган в Москва: Путин приветства компромисите между Турция и Русия

"Преговорите понякога са трудни, но с краен положителен резултат"