Двама души от украински произход, дарили пари за кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп и помагали на Руди Джулиани, адвокат на американския президент, в усилията му да се разследва бившият вицепрезидент Джо Байдън, са арестувани в сряда вечерта.

Информацията разпространява вестник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници.

Снимка 447079

Източник: Фейсбук

Срещу двамата са повдигнати обвинения в нарушаване на законите, свързани с финансирането на предизборна кампания.

Вестникът уточнява, че бизнесмените от Флорида Лев Парнас и Игор Фруман са дарили финансови средства за кампанията на Тръмп. Организация за прозрачност е внесла оплакване през 2018 г., че са нарушили финансовите закони на САЩ.

USA Today съобщава, че двамата бизнесмени са се срещали с президента Доналд Тръмп в Белия дом.

Лев Парнас и Игор Фруман са помогнали на Руди Джулиани да се срещне с украински прокурор при опитите на адвоката на Тръмп да намери компромат срещу бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

Двамата са родени в Украйна, но сега живеят в американския щат Флорида. През май 2018 г. Парнас публикува снимки във "Фейсбук", на които е с Фруман и Тръмп в Белия дом, както и снимки с Доналд Тръмп-младши в Калифорния.

Три комисии към Камарата на представителите на САЩ искат да разпитат Парнас и Фруман във връзка с действията на Тръмп по отношение на Украйна. Не се очаква да се явят.

"Ню Йорк таймс" пише, че днес двамата бизнесмени ще се явят пред съда в Северна Вирджиния.