Главният инспектор на ЦРУ инцидентно изтрил копие от спорния доклад на американския Сенат относно използваните от агенцията брутални техники за разпит. Случаят открива нов фронт в дългогодишната битка за документа, съобщава The Hill.

Като много федерални агенции във Вашингтон инспекторът на агенцията е получил копие от пълния доклад на Комисията по разузнаване към Сената, който е от 6 700 страници. В него са включени използваните от ЦРУ техники за мъчения. Пълната версия на доклада остава класифицирана. Около 500 страници обобщение на доклада бяха разсекретени в края на 2014 година.

Главният инспектор е заявил пред Конгреса, че по някое време миналото лято електронното копие и хард диск са били изтрити.

Сенатор Даян Файнщайн от Калифорния, движеща сила при изготвянето на доклада през 2014 година, е изпратила писмо до ЦРУ и правосъдното министерство в петък, в което се потвърждава, че главният инспектор на разузнавателната агенция „е сложил на друго място или инцидентно е унищожил” копие на доклада.

Според Yahoo News, първи съобщил за информацията, изтриването е описвано като „нехайство”.

Изпълняващ длъжността главен инспектор Кристофър Шарпли качил доклада във вътрешната компютърна мрежа в офиса си и след това унищожил хард диска, очевидно при следване на стандартен протокол. След това някой друг в офиса на инспектора погрешно е интерпретирал инструкции на правосъдното министерство да не отваря файла и го изтрил от сървъра.

Редица организации настояват за пълното разсекретяване на доклада.