Съдът във Филаделфия постанови 2 доживотни присъди за лекар, извършвал аборти на бедни жени  в твърде напреднала по медицинските стандарти бременност, предаде CNN.
Д-р Кермит Госнел е признат за виновен     умъртвяване на плодовете на 3 бременни жени  в клиника за социално слаби.

Преди това 72-годишният лекар поиска сделка с прокуратурата, като се отказа от правото си да обжалва евентуално съдебно решение за доживотен затвор, с уговорката да избегне произнасянето на смъртна присъда.

В понеделник той беше признат за виновен за убийство по непредпазливост на пациентка, починала от предозиране на лекарство.

Въпреки че според твърденията на адвокатите на защитата, няма доказателства, че при предизвиканите изкуствени раждания новородените  са били живи. 8 бивши служители на клиниката са свидетелствали, че след раждането си те са се движели, дишали са и са издавали звуци.
Госнел ги е умъртвявал като е прерязвал с ножица гръбначния стълб на всяка от тях.

Клиниката, намираща се в беден квартал на Филаделфия, беше закрита, след като през 2010 г. при проверка бяха намерени кутии и банки с останки от мъртви зародиши, мръсни медицински инструменти и разхождащи се в помещението котки,напомня Би Би Си  .

Издадените доживотни присъди са без право на замяна.