В САЩ осъдиха 62-годишния Александър Пособилов за незаконен износ за Русия на предназначена за военни цели електроника, както и за пране на пари, предадоха информационните агенции.

Присъдата, постановена от федералния съд в Бруклин, е 135 месеца затвор (11 години и 3 месеца), уточняват от американското министерство на правосъдието.

Пособилов е изнесъл в Русия електроника за 50 милиона долара.

От министерството посочват също, че той е помагал при ръководенето на престъпна операция, като с помощта на лъжи и измами е "получил печалба от незаконна търговия с високотехнологична американска микроелектроника, която е предоставил на руските военни".

Процесът срещу руснака започна през 2012 г. Той беше изправен пред съда заедно с 10 други обвиняеми. През 2015 г. подсъдимите бяха признати за виновни.
Те са извършвали незаконни сделки чрез две компании - ARC Electronics и Apex System, основани от руски имигранти в САЩ.

Пособилов се е заселил в страната през 2001 г., а през 2012 г. е получил американско гражданство. При износа на електроника за Русия той е укривал от доставчиците и от американското министерство на търговията информацията за това кои са действителните купувачи.

След като веднъж е била изнесена, стоката е била препродавана на компании на руското министерство на отбраната, както и руската служба на сигурност ФСБ - приемник на КГБ.

През юни 2016 г. другият основен обвиняем по това дело - Александър Фишенко, беше осъден на 10 години лишаване от свобода. Съдът го призна за виновен по обвинение, че е действал в САЩ като агент на руското правителство.