Министерството на правосъдието на САЩ възобнови въпроса как да се задължат технологичните компании да предоставят достъп до информацията, съхранявана на устройства, произведени от тях, на американските правоприлагащи органи. Това се посочва в статия, публикувана в събота във вестник "Ню Йорк таймс".

80% от смартфоните без защита от вируси

80% от смартфоните без защита от вируси

Проблем е т.нар. инертност на потребителите

Служителите на ФБР и Министерството на правосъдието се консултират с експерти относно това как на техническо ниво би било възможно да се осигури достъп на властите до кодирана информация, съхранявана на смартфони и други устройства. Става въпрос за данните, свързани с различни разследвания на тероризма. Американското министерство на правосъдието смята, че тази техника няма да стане по-уязвима за хакерите. По-рано този въпрос вече беше повдигнат няколко пъти, включително и при администрацията на 44-ия президент на САЩ Барак Обама.

Редица американски технологични компании придават голямо значение на криптирането на информация от потребителите на техните устройства, което води до конфликти с правоприлагащите органи.

Арестуваха 20 хакери в Русия, обвинени за заразяването над милион смартфони

Арестуваха 20 хакери в Русия, обвинени за заразяването над милион смартфони

Щетите от тяхната дейност се изчисляват на над 50 млн. рубли

"Епъл" отказва да даде достъп и ФБР беше принудено да използва хакери, за да получи достъп до смартфон на терорист.

Близо до 7800 телефона нямат достъп властите н САЩ дори и след разрешение на съда, отбелязват експертите.