Група от 48 прокурори в САЩ планира да разшири антитръстовото си разследване срещу Google. Това съобщи в четвъртък CNBC, позовавайки се на източници.

По-рано прокурорите твърдяха, че разследването ще се отнася предимно до рекламната политика на Google Alphabet. На неотдавнашна среща обаче генералният прокурор на Тексас Кен Пакстън, който ръководи разследването при главния прокурор на щата, обяви намерението си да разшири производството в други области на компанията. Комисията планира да привлече вниманието към използваните от Google търсачки и проекти, свързани с платформата Android, собственост на компанията.

Разследват Google за споделяне на здравни данни на милиони потребители с компании

Разследват Google за споделяне на здравни данни на милиони потребители с компании

Прехвърляни са медицински симптоми, диагнози, информация за плодовитост, както и имена на използвани лекарства

Според източника, на Google ще бъдат изпратени официални изисквания за издаване на документи, необходими на прокурорите или за предоставяне на възможност да се запознаят с това. Отбелязва се, че новото разследване ще се ръководи от представители на други щати и ще се проведе отделно от съществуващото. В момента не се знае кои представители на щата ще водят новото разследване. CNBC съобщава, че Google отказа да коментира.

Google разширява центровете си за данни в Европа с €3 млрд.

Google разширява центровете си за данни в Европа с €3 млрд.

Центрове на Google са в Холандия, Финландия, Ирландия и Белгия

През юли стана известно, че американските власти се готвят да започнат мащабно разследване срещу Amazon, Facebook, Google и Apple, за да проверят за евентуални нарушения на антитръстовите им закони. Според Ройтерс правомощията по време на процеса ще бъдат разделени между Федералната комисия за търговия на САЩ, която ще бъде взета под надзора на Amazon и Facebook, и Министерството на правосъдието, което ще се занимава с Apple и Google. В същото време демократите в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ обявиха началото на собственото си разследване