Предстои разследване срещу Google, как е получен достъп до данни за пациентите в САЩ чрез голяма здравна фирма, съобщават BBC и Wall Street Journal.

Служба на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ ще проучи детайлите на сделка, наречена Project Nightingale. Google заявява, че данните за пациентите са "защитени".

Отделно във Великобритания, Financial Times съобщава, че популярни здравни уебсайтове споделят чувствителни данни с фирми, включително Google.

Twitter признава за използвани потребителски данни, така е от 2018 г.

Twitter признава за използвани потребителски данни, така е от 2018 г.

Компанията съжалява и обещава, че повече няма да прави така

Сделката на Project Nightingale с Ascension - фирма, която управлява 2600 болници в САЩ - предизвика критики, когато Wall Street Journal разкрива, че Google може да има достъп до данни за пациенти, без те да бъдат уведомявани.

"Защитата на поверителността, особено когато става въпрос за лична информация като вашето здраве, е мой основен приоритет", обяснява сенаторът републиканец Лиза Мурковски.

Google твърди, че сделката "се придържа към регулациите в цялата индустрия" и че достъпът до данните на пациентите от служители е контролиран. А данните за пациентите няма да се комбинират с клиентски данни от други части от бизнеса на компанията.

Google допълва, че се "радват да си сътрудничат" с федералното разследване.

„Фейсбук” се съгласи да плати глоба на Великобритания за скандала с Cambridge Analytica

„Фейсбук” се съгласи да плати глоба на Великобритания за скандала с Cambridge Analytica

Според постигнатите договорености "Фейсбук" не признава вината си

В своя блог, Ascension заявява, че очаква с развитието на инструменти за изкуствен интелект за медицински цели с помощта на Google.

Информацията за Project Nightingale съвпада с разследване на Financial Times, което разкрива как популярните здравни уебсайтове във Великобритания често споделят лични данни с компании, включително Google, Amazon и Facebook.

Те използват "бисквитки" - код, добавен към уеб браузърите - който позволява на други компании да проследяват активността на потребителите в мрежата.

Видът данни, споделени от здравните уебсайтове на други, включва медицински симптоми, диагнози, информация за менструация и плодовитост, както и имената на лекарствата.

Google коментира пред Financial Times, че има строги правила, които не позволяват на рекламодателите да използват чувствителни данни за насочване на реклами.

Google разследва изтичане на 1000 разговора от техни домашни смарт устройства

Google разследва изтичане на 1000 разговора от техни домашни смарт устройства

153 разговора са записани без дори да е използвана фразата OK Google